آخرین اخبارافغانستاناقتصاد و توسعهسیاستگزارش

آیا خصوصی‌سازی جنگ افغانستان معادن را غارت خواهد کرد؟

به گفته‌ ‌ناصر تیموری عضو دیدبان شفافیت، شرکت بلک‌واتر از یک سال به این‌سو تلاش دارد تا با استفاده از معدن‌های افغانستان، منابع مالی جنگ را تامین کند. این نهاد تاکید دارد که این معامله به زیان کشور. تمام خواهد شد


بر بنیاد یک گزارش رسانه‌‌ای ترکی تی-آر-تی، به نقل از مقام‌های افغانستان و منابعی دیگر، اریک پرنس، بنیانگذار شرکت نظامی خصوصی بلک واتر روی منابع طبیعی افغانستان تمرکز کرده است.
در این گزارش آمده که بر اساس اطلاعات شماری از مقام‌های افغانستان و دو منبع دیگر که در مورد هدف‌های اریک پرنس آگاهی دارند؛ بنیان گذار شرکت بلک واتر در پی استخراج معادن افغانستان است و سفرهای او به این کشور در سال روان میلادی، برای بررسی این هدفش بوده است.
توجه خاص اریک پرنس به لیتیوم، گاز و طلای افغانستان گزارش شده است.
بربنیاد گزارش نیویارک تایمز، اریک پرنس سال پیش هم خصوصی ساختن جنگ افغانستان و استخراج معادن این کشور را به کاخ سفید پیشنهاد کرده بود.
پیشنهاد او شامل پیدا کردن مواد معدنی لیتیوم از برخی از مناطق افغانستان بود، تا در کنار فراهم شدن شغل برای مردم افغانستان، امریکا نیز از این مواد برای باتری‌ها و دیگر تجهیزات استفاده کند.
بر بنیاد این گزارش، اریک پرنس و همکارانش برای گفت‌وگو در این مورد، در ماه جنوری سال ۲۰۱۸ با مقام‌های کلیدی وزارت معادن افغانستان نیز ملاقات‌ داشته است.
این ملاقات میان اریک پرنس و همکارانش شامل شاهین مایان، رییس گروه فرنتییر سرویس در افغانستان با مقام‌های وزارت معدن در سیزدهم ماه جنوری میلادی انجام شده است. در این گزارش آمده که به دلیل این که نرگس نهان خارج از افغانستان بوده، این ملاقات با معاون وزارت معادن و شماری از مقام‌های دیگر این وزارت انجام شده است.
عبدالقدیر مطفی سخنگوی وزارت معادن در باره شرکت بلک واتر به گونه مشخص پاسخ روشن نمی‌دهد، اما تاکید دارد که این وزارت از سرمایه‌گذاری شرکت‌های امریکایی مطابق قانون معادن و منافع اقتصادی کشور استقبال می‌کند.
هرچند موفق به دریافت نظر ریاست اجرایی حکومت نشدیم، اما ریاست جمهوری با رد این موضوع دیدار رییس شرکت بلک‌واتر با رییس‌ جمهوری را دروغ می‌خواند.
به گفته‌ ‌ناصر تیموری عضو دیدبان شفافیت، شرکت بلک‌واتر از یک سال به این‌سو تلاش دارد تا با استفاده از معدن‌های افغانستان، منابع مالی جنگ را تامین کند. این نهاد تاکید دارد که این معامله به زیان کشور تمام خواهد شد.
اما برخی آگاهان اقتصادی چون صیام الدین پسرلی، سرمایه‌گذاری در بخش معادن را در صلح و ثبات کشور سودمند می‌دانند و به این باورند که با سرمایه‌گذاری هنگفت خارجی در بخش معادن، درآمدهای کشور افزایش می‌یابد و زمینه‌ کار برای مردم نیز فراهم خواهد شد.
از دیدار آقای پرنس با رییس جمهور غنی، عبدالله عبدالله و برخی دیگر چهره‌های سیاسی نیز در این گزارش آمده است.
بر بنیاد گفته‌های منابع به این رسانه، برخی مقام‌های نهادهای مربوطه از افغانستان و امریکا در سال ۲۰۱۷ هم به بررسی معادن افغانستان پرداخته‌اند.
یک کارشناس معادن افغانستان به تی آر تی گفته است که اداره آقای ترامپ حتا آرشیف تحقیقات معادن افغانستان را در زمان شوروی در دهه هشتاد و هفتاد و هم تحقیقات پس از ۲۰۰۱ را بررسی و نمونه گیری کرده است.
این گزارش رسانه ترکی نگاشته است که اریک پرنس در سراسر دنیا در تلاش تضمین سرمایه گذاری هایش از راه‌های غیرقانونی است و در افغانستان نیز با برخی چهره های زورمند و مقام‌های فاسد این کشور برای سرمایه گذاری دیدار کرده و در تلاش حمایت آنان از سرمایه گذاری اش شده است.
در مورد قرارداد معادن کشور، عبدالقدیر مطفی سخنگوی وزارت معادن و پترولیم افغانستان به تی آر تی گفته است:« ما در حال حاضر در حال اصلاح قانون معادن کشور استیم و سپس هر درخواست سرمایه گذاری که مطابق نیازمندی‌ها و اصول قانونی ما بود، خواهیم پذیرفت. حکومت افغانستان متعهد است تا یک روند استخراج فراگیر و باحساب معادن را نگهدارد.»
منبع دیگر به این رسانه گفته است که حکومت افغانستان تاهنوز هیچ درخواست استخراج معادن را از جانب اریک پرنس دریافت نکرده است.
در مورد خصوصی سازی جنگ افغانستان، امریکا، افغانستان و حتا طالبان مخالفت کردند.
پنتاگون نیز پیش از این درمورد خصوصی سازی جنگ افغانستان توسط بلک واتر اعتراض کرده و آن را رد کرده است اما در مورد منابع طبیعی افغانستان واکنش نشان نداده است.
اما گزارش‌هایی پخش شد که دونالد ترامپ رییس جمهور امریکا در دیدارش با همتای افغانش، علاقمندی نشان داده است تا در بخش معادن افغانستان سرمایه گذاران امریکایی، سرمایه گذاری کنند. سال گذشته نیویارک تایمز گزارش داد که دو جانب بخاطر این گونه سرمایه گذاری توافق نیز کرده‌اند.
خانواده ترامپ از گذشته‌ها یکی از حامیان حزب جمهوری خواه امریکا گزارش شده است که در حال حاضر نیز خواهر آقای پرنس، وزیر آموزش و پرورش اداره دونالد ترامپ می‌باشد.

به نقل از این گزارش، درامد سالانه معادن افغانستان در حال حاضر به یک میلیارد دالر می‌رسد.
بررسی های نهادهای مربوطه امریکا در سال ۲۰۱۰ نشان می‌دهد که ارزش معادن کلی افغانستان بین یک تا سه تریلیون دالر است.
نوشته شده توسط: حمید فرزاد و مختار سار

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا