آخرین اخباراسلایدشوجهانسیاست

نیویارک تایمز:

طرح ناتوی عربی از سوی ریاض به ترامپ ارائه شده است

برخی رسانه‌های معتبر امریکایی گزارش داده که طرح ناتوی عربی از سوی عربستان سعودی به دونالد ترامپ رییس جمهور امریکا ارائه شده است.


برخی رسانه‌های معتبر امریکایی گزارش داده که طرح ناتوی عربی از سوی عربستان سعودی به دونالد ترامپ رییس جمهور امریکا ارائه شده است.
گفته شده که طرح ناتوی عربی به عنوان ایتلاف عربی نظامی اسلامی علیه افراطیت به اراده امریکا عمل خواهد کرد.
نیویورک‌تایمز فاش کرده که جارد کوشنر داماد رییس‌جمهور امریکا و مشاور او حتی پس از قتل جمال خاشقجی روزنامه‌نگار منتقد سعودی، روابط شخصی خود را با محمد بن‌سلمان ولی‌عهد سعودی حفظ کرده است.
به نقل از فارس، این روزنامه امریکایی با اشاره به این که مقامات امریکایی از روابط کوشنر با بن‌سلمان نگران بوده‌اند، به نقل از سه مقام سابق کاخ سفید می‌نویسد که از آنجا که کوشنر در سیاست بی‌تجربه بود؛ مستعد آن بود که توسط سعودی‌ها مورد سوءاستفاده قرار گیرد. برای جلوگیری از چنین موردی، رییس جدید کارکنان کاخ سفید تلاش کرد تا دستورالعمل‌های قدیمی را بازاعمال کند؛ دستورالعمل‌هایی که تاکید داشت کارکنان شورای امنیت ملی باید در تماس‌ها با رهبران خارجی حضور داشته باشند.
با وجود این سخت‌گیری‌ها، اما روابط خصوصی بن‌سلمان و کوشنر ادامه می‌یابد و آن‌ها حتی یکدیگر را با نام کوچک صدا می‌زده‌اند. این روابط حتی پس از قتل خاشقجی ادامه یافته است.
این ورزنامه امریکایی در ادامه نوشته است، پس از آنکه خاشقجی به قتل رسید و نهادهای اطلاعاتی امریکا به این نتیجه رسیدند که محمد بن‌سلمان دستور قتل او را صادر کرده است، آقای کوشنر در کاخ سفید به مهم‌ترین مدافع بن‌سلمان بدل شد. این مطلب را افرادی بیان داشته‌اند که با مسائل داخلی کاخ سفید آشنایی دارند.
اما نکته مهم این گزارش آن است که بر اساس ایمیل‌ها و پیام‌های متنی که توسط نیویارک‌تایمز بررسی شده‌، روابط بین کوشنر و بن‌سلمان خودبخود به‌وجود نیامده‌ بلکه شخص بن‌سلمان و مشاوران او که خواستار حمایت امریکا از مواضع تندروانه ریاض در منطقه و تثبیت جایگاه او در قدرت بودند، برای بیش از دو سال در پرورش دادن روابط بین بن‌سلمان و کوشنر تلاش کردند.
نیویورک‌تایمز با اشاره به دیدار یک هیات سعودی از آمریکا در همان ماه انتخاب ترامپ به‌عنوان رئیس‌جمهور و همچنین تلاش سعودی‌ها برای متحد نشان دادن خود با ترامپ، حتی پیش از برگزاری مراسم تحلیف وی، می‌نویسد: تنها چند ماه پس از نقل مکان ترامپ به کاخ سفید، کوشنر در حال بررسی فرآیند جانشینی پادشاه در عربستان سعودی و توانایی نفوذ آمریکا بر آن بود. این امر در بین برخی مقامات ارشد آمریکایی این نگرانی را ایجاد کرد که او به دنبال کمک به محمد بن‌سلمان است که آن موقع هنوز ولی‌عهد نشده بود. این مطلب را دو مقام سابق کاخ سفید به نیویورک‌تایمز گفته‌اند.
این مقامات می‌گویند که دیپلمات‌های آمریکایی و مقامات اطلاعاتی نگران آن بودند که ایالات متحده در سیاست داخلی عربستان سعودی به‌عنوان طرفی جانبدار نگریسته شود.
در بخش دیگری از این گزارش، نیویارک‌تایمز نشان می‌دهد که چگونه یک فرد امریکایی – لبنانی به‌نام «تام باراک» که در تجارت ملک و ساختمان به کار مشغول بوده، جرد کوشنر را به دوستان عرب خود در حاشیه خلیج فارس معرفی می‌کند و از همین طریق بین کوشنر و «یوسف العتیبه»، سفیر امارات عربی متحده در امریکا روابط ایجاد می‌شود تا آن جا که العتیبه تبدیل به مشاور غیررسمی کوشنر می‌گردد. العتیبه خود از کسانی بود که به شدت از ولی‌عهدی بن‌سلمان و اینکه او شاه آتی سعودی‌ها باشد، حمایت می‌کرد.
یک ماه پس از انتخاب ترامپ، «محمد بن زاید» ولی‌عهد ابوظبی در سفری اعلام‌نشده به نیویارک‌ رفت و با کوشنر دیدار کرد و با او در خصوص بن‌سلمان و فرآیند سازش در غرب آسیا گفت‌وگو کرد. وی در این دیدار در خصوص بن‌سلمان به‌عنوان یک رهبر جوان آینده‌دار با کوشنر سخن گفت. کوشنر نیز تحت تاثیر قرار گرفت. این دیدار توسط «ریک گرسن» برنامه‌ریزی شده بود.
در ماه نومبر ۲۰۱۶، گروهی از مشاوران نزدیک بن‌سلمان هم به نیویارک سفر می‌کنند اما آنچه به کف می‌آورند این است که کوشنر با تاریخ روابط سعودی – امریکایی آشنایی ندارد. کوشنر در این دیدار از نقش سعودی‌ها در تروریزم می‌پرسد و خواستار کمک آن‌ها در مبارزه با تروریزم می‌شود. سعودی‌ها نیز مدعی نقش خود در رهبری مبارزه با افراط‌گرایی اسلامی می‌شوند.
هیئت سعودی گزارش می‌دهد که یکی از مهم‌ترین موضوعاتی که توجه کوشنر را به خود جلب کرده، صلح بین اسرائیل و فلسطینی‌هاست. آنها گزارش می‌دهند که برنامه دولت جدید امریکا برای خاورمیانه هنوز مشخص نیست اما آن‌ها به دنبال راه حلی تاریخی برای حل موضوع فلسطین و تامین ثبات برای اسرائیل هستند.

هیئت سعودی طرح‌ها و قول‌هایی را مطرح می‌کند که به موضوع محدودیت برای مهاجرت به امریکا نیز بازمی‌گردد. یکی از طرح‌های سعودی‌ها، طرح مشهور به «ناتوی عربی» است. سعودی‌ها از آن به عنوان یک ایتلاف نظامی اسلامی یاد می‌کنند که هرگاه رییس‌ جمهور منتخب امریکا (ترامپ) اراده کند، وارد عمل خواهد شد.
بر اساس این گزارش، اسراییلی‌ها بارها با امریکایی‌ها در مورد این که نفوذ سعودی‌ها در منطقه دستیابی به هرگونه توافق صلحی را تسهیل می‌کند، بحث کرده‌اند.
نیویارک تایمز می‌نویسد:« اسراییلی‌ها روی شاهزاده محمد (بن سلمان) به دلیل دیدگاه‌های ضد ایرانی و سنت شکنی‌هایش حساب‌های زیادی باز کردند؛ یکی از این سنت شکنی‌های او، تأکید بر حق اسراییل در سرزمین فلسطین بود که در مقایسه با سایر رهبران سعودی، بیشترین همدلی را داشت.»

بر اساس این گزارش، تنها بعد از چند هفته از انتقال ترامپ به کاخ سفید، کوشنر به او پیشنهاد سفر به ریاض را می‌دهد و او را قانع می‌کند که ایتلاف با عربستان سعودی در طرح‌های او (ترامپ) در منطقه راهگشا و حرف آخر را خواهد زد.
رکس تیلرسون وزیر خارجه وقت امریکا با این ایده مخالف بود. به نظر او، این ایده دولت امریکا را خیلی به ریاض نزدیک می‌کرد و باعث می‌شد اهرم نفوذ و انعطاف‌پذیری از دست برود. ترامپ هم در آغاز کار سود چندانی در آن نمی‌دید. اما تا رسیدن زمان تحلیف، کوشنر بر سر این بحث می‌کرد که عربستان سعودی تحت هدایت بن‌سلمان می‌تواند نقشی اساسی در روند صلح خاورمیانه داشته باشد و این میراث ترامپ خواهد بود.
وقتی در ماه مارس ۲۰۱۷، بن‌سلمان از کاخ سفید دیدار کرد، مقامات ارشد وزارت خارجه و پنتاگون نسبت به روابط دوجانبه بن‌سلمان و کوشنر احساس نگرانی کردند. یک ماه بعد، بن سلمان پسرعمویش را از قدرت کنار گذاشت. کمی بعد از دیدار ترامپ و کوشنر از عربستان سعودی در ماه آوریل نیز محاصره قطر اعلام شد. چند روز پس از آنکه کوشنر در پاییز ۲۰۱۷ دیداری اعلام نشده از ریاض داشت، حدود ۲۰۰ شاهزاده و تاجر سعودی بازداشت شد.

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا